Blockchain Nedir?

Blockchain, bir bilgisayar ağının düğümleri arasında paylaşılan dağıtılmış bir veritabanı veya defteridir. Bir veritabanı olarak, bir blockchain bilgileri elektronik olarak dijital biçimde saklar. Blockchains en iyi kripto para birimi sistemlerindeki önemli rolleri ile bilinir Bitcoin, güvenli ve merkezi olmayan işlem kayıtlarını tutmak için. Bir blockchain ile inovasyon, bir veri kaydının doğruluğunu ve güvenliğini garanti etmesi ve güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan güven üretmesidir.

Tipik bir veritabanı ile bir blockchain arasındaki temel fark, verilerin nasıl yapılandırıldığıdır. Bir blockchain, olarak bilinen gruplar halinde bilgi toplar bloklar, bilgi kümelerine sahip. Bloklar belirli depolama kapasitelerine sahiptir ve doldurulduğunda kapatılır ve önceden doldurulmuş bloğa bağlanır ve blok zinciri olarak bilinen bir veri zinciri oluşturur. Yeni eklenen bloğu takip eden tüm yeni bilgiler, yeni bir oluşturulmuş bloğa derlenir ve daha sonra doldurulduktan sonra zincire de eklenir.

Bir veritabanı genellikle verilerini tablolara yapılandırırken, bir blok zinciri adından da anlaşılacağı gibi, verilerini birbirine bağlanan ( blokları ) olarak yapılandırır. Bu veri yapısı, merkezi olmayan bir yapıda uygulandığında, doğası gereği geri döndürülemez bir veri zaman çizelgesi oluşturur. Bir blok doldurulduğunda, taşa yerleştirilir ve bu zaman çizelgesinin bir parçası haline gelir. Zincirdeki her bloğa, zincire eklendiğinde tam bir zaman damgası verilir.

  • Blockchain, tipik bir veritabanından bilgi saklama biçiminde farklılık gösteren bir paylaşılan veritabanı türüdür; blockchains, verileri daha sonra şifreleme yoluyla birbirine bağlanan bloklar halinde depolar.
  • Yeni veriler geldikçe, yeni bir bloğa girilir. Blok verilerle doldurulduktan sonra, verileri kronolojik sırayla zincirleyen önceki bloğa zincirlenir.
  • Bir blockchain’de farklı bilgi türleri saklanabilir, ancak şimdiye kadarki en yaygın kullanım işlemler için bir defteri kebir olmuştur. 
  • Bitcoin’in durumunda, blockchain merkezi olmayan bir şekilde kullanılır, böylece hiçbir kişi veya grup kontrol’e sahip olmaz, tüm kullanıcılar toplu olarak kontrolü elinde tutar.
  • Merkezi olmayan blok zincirler değişmezdir, yani girilen veriler geri döndürülemez. Bitcoin için bu, işlemlerin kalıcı olarak kaydedildiği ve herkes tarafından görüntülenebileceği anlamına gelir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain’in amacı, dijital bilgilerin kaydedilmesine ve dağıtılmasına, ancak düzenlenmemesine izin vermektir. Bu şekilde, bir blockchain değişmez defterlerin temeli veya değiştirilemeyen, silinemeyen veya imha edilemeyen işlemlerin kayıtlarıdır. Bu nedenle blok zincirleri dağıtılmış defter teknolojisi ( DLT ).

İlk olarak 1991 yılında bir araştırma projesi olarak önerilen blockchain konsepti, ilk yaygın kullanım uygulamasını önceden hazırladı: Bitcoin, 2009’da. O zamandan beri, blok zincirlerin kullanımı, çeşitli kripto para birimleri, merkezi olmayan finansman ( DeFi ) uygulamaları, mantarsız jetonlar ( NFT’ler ) ve akıllı sözleşmeler.

Blockchain Şeffaflık

Bitcoin’in blockchain’inin merkezi olmayan doğası nedeniyle, tüm işlemler kişisel bir düğüme sahip olarak veya blockchain kaşifleri herkesin gerçekleşen işlemleri canlı görmesini sağlar. Her düğümün, yeni bloklar onaylandıkça ve eklendikçe güncellenen zincirin kendi kopyası vardır. Bu, isterseniz Bitcoin’i nereye giderse gitsin takip edebileceğiniz anlamına gelir.

Örneğin, borsalarda Bitcoin’i tutanların her şeyi kaybettiği geçmişte borsalar hacklendi. Bilgisayar korsanı tamamen anonim olsa da, çıkardıkları Bitcoinler kolayca izlenebilir. Bu saldırıların bazılarında çalınan Bitcoinler bir yere taşınacak veya harcanacak olsaydı, bilinirdi.

Tabii ki, Bitcoin blockchain ( ve diğerlerinin çoğu ) ‘de saklanan kayıtlar şifrelenir. Bu, yalnızca bir kaydın sahibinin, ( kimliğini ortaya çıkarmak için şifresini çözebileceği anlamına gelir kamu-özel anahtar çift ). Sonuç olarak, blockchains kullanıcıları şeffaflığı korurken anonim kalabilir.

Blockchain Güvenli mi?

Blockchain teknolojisi, merkezi olmayan güvenlik ve güveni çeşitli şekillerde elde eder. Başlangıç olarak, yeni bloklar her zaman doğrusal ve kronolojik olarak saklanır. Yani, her zaman blockchain’in “ ucuna ” eklenirler. Blockchain’in sonuna bir blok eklendikten sonra, ağın çoğunluğu bunu yapmak için bir fikir birliğine varmadıkça geri dönüp bloğun içeriğini değiştirmek son derece zordur. Çünkü her blok kendi bloğunu içeriyor hash, önündeki bloğun karması ve daha önce bahsedilen zaman damgası ile birlikte. Karma kodlar bir matematiksel fonksiyon dijital bilgileri bir dizi sayı ve harfe dönüştürür. Bu bilgiler herhangi bir şekilde düzenlenirse, karma kodu da değişir.

Diyelim ki bir blockchain ağında da bir düğüm çalıştıran bir bilgisayar korsanı, bir blockchain’i değiştirmek ve herkesten kripto para birimi çalmak istiyor. Kendi tek kopyalarını değiştirecek olsaydı, artık herkesin kopyasına uymayacaktı. Herkes kopyalarını birbirine çapraz referans verdiğinde, bu kopyanın öne çıktığını görürler ve bu hacker’ın zincirin versiyonu gayri meşru olarak atılır. 

Böyle bir hack ile başarılı olmak, bilgisayar korsanının blockchain kopyalarının% 51’ini veya daha fazlasını aynı anda kontrol etmesini ve değiştirmesini gerektirir, böylece yeni kopyaları çoğunluk kopyası olur ve böylece, üzerinde anlaşmaya varılan zincir. Böyle bir saldırı, tüm blokları yeniden yapmaları gerekeceğinden, muazzam miktarda para ve kaynak gerektirecektir, çünkü şimdi farklı zaman damgalarına ve karma kodlarına sahip olacaklardı. 

Birçok kripto para ağının büyüklüğü ve ne kadar hızlı büyüdükleri nedeniyle, böyle bir başarıyı çekmenin maliyeti muhtemelen aşılmaz olacaktır. Bu sadece son derece pahalı değil, aynı zamanda muhtemelen sonuçsuz olacaktır. Ağ üyeleri blockchain’de bu tür sert değişiklikler görecekleri için böyle bir şey yapmak fark edilmeyecektir. Ağ üyeleri sert çatal zincirin etkilenmemiş yeni bir versiyonuna. Bu, kötü aktör değersiz bir varlığı kontrol ettiği için, jetonun saldırıya uğramış versiyonunun değerinin düşmesine neden olur ve saldırıyı sonuçta anlamsız hale getirir. Kötü aktör Bitcoin’in yeni çatalına saldıracak olsaydı da aynı şey olurdu. Ağda yer almak, ona saldırmaktan çok daha ekonomik bir şekilde teşvik edilecek şekilde inşa edilmiştir.

Blockchains Nasıl Kullanılır?

Şimdi bildiğimiz gibi, Bitcoin’in blockchain’indeki bloklar parasal işlemlerle ilgili verileri saklıyor. Bugün, blockchain üzerinde çalışan 10.000’den fazla kripto para birimi sistemi var. Ancak, blockchain’in aslında diğer işlem türleri hakkında veri depolamanın güvenilir bir yolu olduğu ortaya çıkıyor.

Blockchain’i zaten dahil eden bazı şirketler arasında Walmart, Pfizer, AIG, Siemens, Unilever ve bir dizi şirket bulunmaktadır. Örneğin IBM, gıda ürünlerinin konumlarına ulaşmak için aldığı yolculuğu izlemek için Food Trust blok zincirini oluşturdu.

Neden böyle? Gıda endüstrisi, E. coli, salmonella ve listeria’nın sayısız salgınlarının yanı sıra gıdalara yanlışlıkla sokulan tehlikeli maddeler gördü. Geçmişte, bu salgınların kaynağını veya insanların yediklerinden kaynaklanan hastalık nedenini bulmak haftalar aldı. Blockchain kullanmak, markalara bir gıda ürününün rotasını kökeninden, yaptığı her duraktan ve son olarak tesliminden takip etme yeteneği verir. Bir yiyeceğin kontamine olduğu tespit edilirse, her duraktan kökenine kadar geri izlenebilir. Sadece bu değil, aynı zamanda bu şirketler artık temas etmiş olabileceği her şeyi görebiliyor, sorunun tanımlanmasının çok daha erken gerçekleşmesine ve potansiyel olarak hayat kurtarmasına izin veriyor. Bu, pratikte blockchain’in bir örneğidir, ancak blockchain uygulamasının başka birçok şekli vardır.

Bankacılık ve Finans

Belki de hiçbir endüstri, blockchain’i ticari faaliyetlerine bankacılıktan daha fazla entegre etmekten faydalanamaz. Finansal kurumlar sadece çalışma saatlerinde, genellikle haftada beş gün çalışırlar. Bu, Cuma günü saat 18: 00’de bir çek yatırmaya çalışırsanız, paranın hesabınıza çarptığını görmek için Pazartesi sabahına kadar beklemeniz gerekecektir. Çalışma saatleri içinde para yatırsanız bile, bankaların çözmesi gereken işlemlerin hacmi nedeniyle işlemin doğrulanması bir ila üç gün sürebilir. Blockchain ise asla uyumaz.

Blockchain’i bankalara entegre ederek, tüketiciler işlemlerini 10 dakika gibi kısa bir sürede — işleyebilirler, temel olarak blockchain’e bir blok eklemek için gereken süreyi, tatil günlerinden veya günün veya haftanın saatinden bağımsız olarak. Blockchain ile bankalar ayrıca kurumlar arasında daha hızlı ve güvenli bir şekilde para alışverişi yapma olanağına sahiptir. Örneğin, hisse senedi alım satım işinde, uluslararası ticaret ( ise, uzlaştırma ve takas süreci üç güne kadar ) veya daha uzun sürebilir, yani para ve hisseler o dönem için dondurulur.

Söz konusu meblağların büyüklüğü göz önüne alındığında, paranın transit olduğu birkaç gün bile bankalar için önemli maliyetler ve riskler taşıyabilir.

Para Birimi

Blockchain, Bitcoin gibi kripto para birimleri için ana kayayı oluşturur. ABD doları Federal Rezerv tarafından kontrol edilmektedir. Bu merkezi otorite sistemi altında, bir kullanıcının verileri ve para birimi teknik olarak bankalarının veya hükümetlerinin hevesindedir. Bir kullanıcının bankası saldırıya uğrarsa, müşterinin özel bilgileri risk altındadır. Müşterinin bankası çökerse veya müşteri istikrarsız bir hükümete sahip bir ülkede yaşıyorsa, para birimlerinin değeri risk altında olabilir. 2008 yılında, başarısız olan birkaç banka kısmen vergi mükellefi parası kullanılarak — kefaletle serbest bırakıldı. Bunlar, Bitcoin’in ilk kez tasarlandığı ve geliştirildiği endişelerdir.

Blockchain, işlemlerini bir bilgisayar ağına yayarak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışmasına izin verir. Bu sadece riski azaltmakla kalmaz, aynı zamanda işleme ve işlem ücretlerinin çoğunu da ortadan kaldırır. Ayrıca, istikrarsız para birimleri veya finansal altyapıları olan ülkelere daha fazla uygulama ve daha fazla iş yapabildikleri daha geniş bir kişi ve kurum ağı ile daha istikrarlı bir para birimi verebilir, hem yurtiçinde hem de yurtdışında.

Kripto para birimi cüzdanları tasarruf hesapları için veya bir ödeme aracı olarak, devlet kimliği olmayanlar için özellikle derindir. Bazı ülkeler savaşın parçalanabileceği veya kimlik tespiti için gerçek bir altyapıya sahip olmayan hükümetlere sahip olabilir. Bu ülkelerin vatandaşları tasarruflara veya aracılık hesaplarına — erişemeyebilir ve bu nedenle serveti güvenli bir şekilde depolamanın bir yolu yoktur.

Akıllı Sözleşmeler

Akıllı sözleşme, bir sözleşme sözleşmesini kolaylaştırmak, doğrulamak veya müzakere etmek için blockchain içine yerleştirilebilen bir bilgisayar kodudur. Akıllı sözleşmeler, kullanıcıların kabul ettiği bir dizi koşulda çalışır. Bu koşullar yerine getirildiğinde, sözleşmenin şartları otomatik olarak yerine getirilir.

Örneğin, potansiyel bir kiracının akıllı bir sözleşme kullanarak bir daire kiralamak istediğini varsayalım. Ev sahibi, kiracı güvenlik teminatını öder ödemez kiracıya daireye kapı kodu vermeyi kabul eder. Hem kiracı hem de ev sahibi anlaşmanın ilgili kısımlarını akıllı sözleşmeye gönderecekti, kira sözleşmesinin başladığı tarihte güvenlik teminatı için kapı kodunu tutar ve otomatik olarak değiştirir. Ev sahibi, kira tarihine kadar kapı kodunu sağlamazsa, akıllı sözleşme güvenlik depozitosunu iade eder. Bu, genellikle noter, üçüncü taraf arabulucu veya avukat kullanımı ile ilişkili ücretleri ve süreçleri ortadan kaldıracaktır.

Oylama

Yukarıda belirtildiği gibi, blok zinciri modern bir oylama sistemini kolaylaştırmak için kullanılabilir. Blockchain ile oylama, Batı Virginia’daki Kasım 2018 ara seçimlerinde test edildiği gibi, seçim sahtekarlığını ortadan kaldırma ve seçmen katılımını artırma potansiyelini taşıyor.5Blockchain’i bu şekilde kullanmak, oyların kurcalanmasını neredeyse imkansız hale getirecektir. Blockchain protokolü, seçim sürecinde şeffaflığı koruyacak, bir seçim yapmak için gereken personeli azaltacak ve yetkililere neredeyse anında sonuç verecektir. Bu, yeniden sayım ihtiyacını veya sahtekarlığın seçimi tehdit edebileceği gerçek bir endişeyi ortadan kaldıracaktır.

Blockchain’in Artıları

  • İnsanın doğrulamaya katılımını kaldırarak iyileştirilmiş doğruluk.
  • Üçüncü taraf doğrulamasını ortadan kaldırarak maliyet azaltma.
  • Yerinden yönetim kurcalamayı zorlaştırır.
  • İşlemler güvenli, özel ve verimlidir.
  • Şeffaf teknoloji.
  • Kararsız veya az gelişmiş hükümetleri olan ülkelerin vatandaşları için bir bankacılık alternatifi ve kişisel bilgileri güvence altına almanın bir yolunu sunar.

Blockchain’in Eksileri

  • Madencilik bitcoin ile ilişkili önemli teknoloji maliyeti.
  • Saniyede düşük işlemler.
  • Karanlık web gibi yasadışı faaliyetlerde kullanım tarihi.
  • Yönetmelik yargı yetkisine göre değişir ve belirsiz kalır.
  • Veri depolama sınırlamaları

Sending
Bu sayfa size yardımcı oldu ise puan verin
0 (0 votes)
BarkodSis İndir