Barkod Tanımlama Teknolojisine Genel Bakış

Kodlanmış bilgiler birçok farklı şekilde saklanabilir. Mekanik, manyetik ve elektronik depolamaya ek olarak, özellikle optik okuma sistemlerinin – barkodun daha da geliştirilmesi nedeniyle, geleneksel bir depolama türü de kendini kanıtlamıştır. Barkodlar, belirli sayıda geniş ve dar, paralel çizgiler ve boşluklarla temsil edilen ikili ilkeye dayanmaktadır. Gösterim biçimleri (çubukların sayısı ve genişliği) bakımından farklılık gösteren çeşitli barkodlar vardır. Bu yapının dizisi, tanımlanmış bir sayısal veya alfanümerik ifadeyle sonuçlanır. Özellikle birçok farklı eşyanın etiketlendiği ve yönetildiği taşıma ve depolama alanında, bu tür veri sağlama çoğu zaman diğer sistemlerden üstündür.

Barkod yapısı ve barkod sistemlerinin avantajları

Barkod farklı alanlara bölünmüştür: Sessiz alanlar, gerçek barkoddan önce ve sonra yazdırılmamış alanlardır. Genellikle beyazdırlar. Sessiz bölgelerin genişliği için aşağıdaki temel kural geçerlidir:

  • en geniş hattın en az beş katı (Datalogic, bir tarayıcı üreticisi)
  • en dar çizginin en az on katı (SICK, bir sensör üreticisi)

Başlangıç ​​karakteri (başlangıç ​​marjı) özel bir satır/boşluk birleşimidir. Her zaman kodun ilk konumundadır. Bu karakter tanındığında, kod çözücü tarayıcıdan gelen darbe katarını işlemeye başlar. Başlatma sinyali de güvenlik için kullanılır. Bu, sisteme yansıyan yabancı ışık dizisinin değil, bir barkod sembolünün gerçekten alındığını bildirir. Durdurma karakteri (durdurma marjı) aynı zamanda bir seri karakterdir. Kodun sonunu bildirir. Kod çözücü, kodun tamamının alındığı konusunda bilgilendirilir, mesajı kontrol eder ve çevirir. Bir kodun her iki taraftan da okunabilmesi için başlangıç ​​ve bitiş karakterleri simetrik değildir. Kod “yanlış” yönden okunursa, kod çözücü bunu tanır ve karakter dizisini dahili olarak dönüştürür. Mesaj gerçek bilgileri içerir. Kod türü sözdizimini tanımlar. Kontrol basamağı (sağlama toplamı) isteğe bağlı bir karakterdir ve çoğu kod türü için tanımlanmıştır. Okunan kodun inandırıcılığını kontrol etmek için kullanılır.

Barkod sistemlerinin aşağıdakiler de dahil olmak üzere sayısız avantajı vardır:

  • hızlı yakalama
  • Klavye girişi veya veri manipülasyonundan kaynaklanan hataları ortadan kaldırın
  • veri taşıyıcılarının (etiketlerin) esnek ve hızlı oluşturulması
  • ucuz veri taşıyıcı ortamı
  • Tek bir veri taşıyıcısında düz metinle birleştirilebilir

Farklı barkod türlerine genel bakış

Bazıları üreticiye özel olarak da kullanılan çok sayıda farklı kod türü vardır. İç lojistikte malzeme akış sistemleri için en önemli dört tip aşağıdaki tabloda listelenmiştir. Bunlar, çoğu okuma sistemi veya farklı üreticilerin kod çözücüleri tarafından işlenebilir ve bu nedenle standart kodlar olarak adlandırılır.

standart kodbilgi taşıyıcıKarakter setiAvantajlar ve dezavantajlar
2/5 EndüstriyelYalnızca tireler (5 tire = 1 karakter)0-9 arası rakamlar+ okunması
kolay + yazdırılması kolay
– düşük bilgi yoğunluğu (3,9 mm / en az 0,3 mm’de basamak)
2/5 EndüstriyelÇubuklar ve boşluklar (5 çubuk veya 5 boşluk = 1 karakter)0-9 arası rakamlar+ yüksek bilgi yoğunluğu (2,3 mm / minimum 0,3 mm’de rakam)
– düşük baskı toleransları +/- %10
kod 39Karakter başına 5 çubuk ve 4 boşluk (daha geniş bir boşluk = karakter aralığı)Sayılar 0-9 harf AZ 7 özel karakter+ alfanümerik gösterim
– düşük baskı toleransları +/- %10
– düşük bilgi yoğunluğu (4,8 mm / minimum 0,3 mm’de basamak)
Kod 128 / EAN 128Karakter başına 3 çubuk ve 3 boşluk (1 karakter 11 öğeden oluşur) dört genişlikli kodASCII karakter seti+ alfanümerik gösterim
+ yüksek bilgi
yoğunluğu + yüksek okuma güvenilirliği – çok yaygın değil
– baskı teknolojisinde yüksek talepler

Barkod etiket ve barkod sistemi

Bir barkod genellikle hattın tüm yüksekliği boyunca taranır. Bu, kodun birden fazla taranmasını sağlar. Sorunlar esas olarak yoğun kirlenme, kodun hasar görmesi veya zayıf aydınlatma koşulları (yetersiz / rahatsız edici ışık) ile ortaya çıkar.
Ancak, okuma hatalarının en yaygın nedeni, barkod etiketinin düşük baskı kalitesidir. Baskı kalitesi ne kadar iyi olursa, kodun okunabilirliği de o kadar iyi ve güvenilir olur. Bu, ilk okuma hızını arttırır ve başka bir satır/boşluk dizisi ile ikame nedeniyle yanlış okuma riskini azaltır.

Mümkün olan en iyi okunabilirliği elde etmek için, kod etiketlerine baskı aşağıdaki kalite kriterlerini karşılamalıdır:

  • Kod özelliklerine göre boyut ve toleranslara uygunluk.
  • Mümkün olduğunca az nokta veya boşluk (boşluktaki belirli bir boyuttaki nokta, tarayıcı tarafından dar bir öğe olarak tanınır)
  • Minimum kenar pürüzlülüğü (kod satırları mümkün olduğunca keskin ve eşit kenarlara sahip olmalıdır)
  • Yüksek kontrast oranı ve yeterli yansıtma (beyaz bir arka plan üzerinde siyah çizgilerle iyi okuma güvenilirliği)

Etiket için fiziksel gereksinimler şunlardır:

  • baskı mürekkebinin ve etiketin iyi yapışması
  • Yağ ve kimyasallara karşı direnç
  • Aşınma direnci
  • mümkün olduğunca ışığa dayanıklı (sararma yok)

Lazer tarayıcılar veya görüntü işleme kameraları ( CCD kameralar ) günümüzde çoğunlukla okuma cihazı olarak kullanılmaktadır . Bir barkodun hatasız algılanması için, kodun doğru bir şekilde tanınabilmesi için çizgiler ve arka plan arasında minimum kontrast gereklidir. Bu kontrast boyutsuz bir miktardır ve DIN 66236’ya göre bir baskı kontrast numarası PCS (baskı kontrast sinyali) olarak tanımlanmıştır.

PCS aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanır:

Barkodlar için okunabilirlik formülü

En iyi kontrast beyaz bir arka plan ve siyah çizgilerle elde edilir. Bazen pastel renkli bir arka plana koyu yeşil veya lacivert çizgiler uygulanabilir. Ancak güvenli okuma için özel kırmızı ışık aydınlatması (örn. 600 – 632 nm kırmızı aralığında lazer tarayıcı) gereklidir.

Barkod sisteminin temel unsurları

Malzeme akış sistemlerinde barkodları işlemek için tarayıcıya ek olarak başka temel öğeler de gereklidir. Bu unsurlar şunlardır:

  • Yazıcı barkodu oluşturur. Kod, ya doğrudan ambalajın üzerine basılır ya da ürüne ya da bir nakliye yardımcısına iliştirilir.
  • Sensör, kodlanmış bilgiyi optoelektronik olarak tarar. Çizgi/boşluk dizisinin dağınık olarak yansıyan ışığını alır ve aydınlık/karanlık dizisini elektrik sinyallerine dönüştürür.
  • Kod çözücü (ayrıca kod çözücü, okuyucu) sensörden gelen elektrik sinyallerini dijital darbe dizisine dönüştürür ve bir mikroişlemci yardımıyla değerlendirir. Kodu çözülen karakterler, ilgili üst düzey veri işleme sistemi için bir seri arabirim üzerinden görüntülenebilir ve veri aktarımı için kullanılabilir hale getirilebilir.
  • Bilgisayar gönderilen veri günlüklerini alır, bağımsız olarak işler veya iletir. Sadece malzeme akışını kontrol etmek için ilgili veriler nakliye kontrolüne iletilir.

Barkodların kod yoğunluğu

Kod kalitesiyle bağlantılı olarak, yüksek, orta ve düşük yoğunluk terimleri tekrar tekrar ortaya çıkıyor. Kod yoğunluğunu işaretlerler.

Kod yoğunluğu, minimum satır genişliğine göre farklılık gösterir:

  • Ultra Yüksek Yoğunluk Kodu (minimal Strichstärke < 0,19 mm)
  • Yüksek Yoğunluk Kodu (minimum çizgi genişliği 0,19 mm – 0,24 mm)
  • Orta yoğunluk kodu (minimum çizgi genişliği 0,24 mm – 0,30 mm)
  • Düşük Yoğunluk Kodu (minimal Strichstärke 0,30 mm – 0,50 mm)
  • Büyük mesafelerde kullanın (minimum çizgi genişliği> 0,50 mm

Seçilen çizgi genişliği oranı ile birlikte bu, aşağı yukarı yüksek bilgi yoğunluğu (karakter / inç veya karakter / milimetre) ile sonuçlanır. Sonuç olarak, çizgi genişliğinin seçiminde okuma mesafesi belirleyicidir.

Yapıları gereği kontrol edilebilen kodlar vardır. Çoğu barkodda, okunabilirliği artırmak için sözde kendi kendine kontrol vardır. Bu tür bir barkodla, örneğin, basamak başına ince ve kalın çubukların sayısı aynıdır veya her karakter tam olarak 2 geniş çubuk içerir (2/5 kodlar olarak adlandırılır). Bu tanıma dayanarak, basitçe çubukları sayarak bir inandırıcılık kontrolü mümkündür.

Bir kontrol basamağı (sağlama toplamı) kullanılarak okumanın daha fazla güvenliği sağlanır. Kontrol basamağı, kodun durma karakterinden hemen önce ek bir basamakla temsil edilir. Bu okuma kontrol basamağı, kod çözücü tarafından hesaplanan basamakla eşleşmezse, kod iletilmez.

Modul 10’a göre basamak hesaplamasını kontrol edin

Modul 10, kimlik numaralarını kontrol etmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

a) Tek konum numaralı
tüm basamakların çapraz toplamı b) Çift konum numaralı tüm basamakların çapraz toplamı
c) 3 faktörü ile b çarpma
d) Toplam a + c
e) d’den 10
f’nin sonraki katına olan fark ) Sonuç e, kontrol basamağı PZ’dir

Barkod terminolojisi

Barkodlarla ilgili önemli unsurlar ve terimler:

  • Barlar :
    Bir barkodun karanlık öğeleri.
  • Boşluklar :
    Bir barkodun hafif öğeleri.
  • Barkod :
    Tanımlanmış sayıda paralel, değişen çubuklar ve boşluklar.
  • Başlangıç ​​ve bitiş karakterleri :
    Her kod bir başlangıç ​​karakteri ile başlar ve bir bitiş karakteri ile biter. Kod türü, başlangıç ​​ve bitiş karakterleri kullanılarak da belirlenebilir.
  • Ayrık kod :
    Yalnızca farklı kalınlıklardaki çubuklardan oluşan bir barkod. Boşluklar eşit derecede geniştir ve hiçbir bilgi içermez (örn. 2/5 endüstriyel).
  • Sürekli kod :
    Farklı genişliklerdeki çubuklara ek olarak, farklı genişliklerdeki boşluklar da bilgi taşıyıcıları olarak kullanılır (örn. 2/5 serpiştirilmiş).
  • Sessiz bölge :
    start ve stop işaretlerinin önündeki baskısız alan. Bu bölge, kodun başlangıcını ve sonunu okuyucuya bildirmek için gereklidir.
  • Kendi kendini kontrol eden kod :
    Önceden tanımlanmış bir algoritmaya göre okuma sırasında hataların bağımsız olarak algılanmasını sağlar. Ancak, ikame hataları tamamen göz ardı edilemez.

Çubuk genişlik oranı :
Bir koddaki geniş çubuğun (boşluk) dar çubuğa (boşluk) oranı.

Barkod Standartları – EAN, GTIN ve GS1-S

En yaygın barkod, 1976 yılında Avrupa gıda ticareti için tasarlanmış olan EAN kodudur (Avrupa Makale Numarası). EAN’ın amacı, makalelerin Avrupa genelinde benzersiz bir şekilde tanımlanmasını sağlamaktı. Sadece birkaç yıl sonra, EAN kodlaması Asya, Afrika, Avustralya ve Güney Amerika’da da kullanıldı. 2002’de küresel şemsiye organizasyon EAN, bugünün GS1’ini (Küresel Standartlar 1) oluşturmak için Kuzey Amerika UCC (Tekdüzen Kod Konseyi) ile birleştirildi. Sonuç olarak, uyumlu tanımlama sistemleri EAN ve UPC (Uniform Product Code) için yeni bir terim oluşturulmalıdır: GTIN (Global Trade Item Number). GS1, bunun küresel olarak benzersiz bir makale ve hizmet tanımlaması sağlamasını beklemektedir.

Perakendede kullanıldığında RFID ve barkodun karşılaştırılması

ParametreBarkodRFID
Tipik veri miktarı1 ila 100 B16 ila 64 kB
Veri erişimi“Bir Kez Yaz” + “Salt Okunur”“Salt Okunur / “Oku ve Yaz”
iletişim yönübir yönçift ​​yönlü
Veri transferioptik olarakHF, VHF veya UHF aralığında radyo iletimi
Veri taşıyıcı ve okuyucu arasındaki maksimum mesafe0-5 m görsel temaslı0-100 m görsel temas olmadan frekans ve enerji kaynağına büyük ölçüde bağlıdır
Teknik yıkıcı faktörlerKirlenme, hasar, optik kapakMetaller ve sıvılar tarafından radyo iletiminin girişimi
Toz paketlememümkün değilmümkün
Lesebestätigungvenumara
Çoklu veri açıklamasımümkün değilmümkün
Hırsızlık korumasımümkün değilmümkün
Markalama maliyetleridüşükorta yüksek

Tablodan da anlaşılacağı gibi, barkod teknolojisi için RFID teknolojisi için geçerli olmayan bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Buna göre RFID sistemleri barkod teknolojisinden daha üstündür (bir sonraki makalede ayrıntılı olarak anlatılmaktadır). Bu öncelikle avantajlı depolama seçenekleri ve çevresel etkilerle ilgili faktörlerle ilgilidir. Bunlara örneğin kir, nem ve optik kapaklar dahildir.

Sabit perakendede, RFID’nin işlevlerine ek olarak, ekonomik verimliliğe odaklanılır. RFID transponderlerinin barkodlara göre dezavantajları, RFID sistemleri için gerekli donanım ve yazılım için daha yüksek maliyetler ve gerekli yatırımdır.

Özet

Barkodlar olarak da adlandırılan barkodlar, paralel çubuklar ve boşluklardan oluşan ikili kodlardır . Bunlar önceden belirlenmiş bir görüntüye göre düzenlenir ve belirli karakterler veya karakter dizileri olarak yorumlanır. Okuma lazer tarayıcı ile yapılabilir . Bir lazer ışınının siyah çizgiler ve beyaz boşluklardaki farklı yansımaları değerlendirilir. Okuma ayrıca bir CCD (Charge-Coupled-Device) okuyucu kullanılarak da yapılabilir. CCD okuyucu bir CCD hattı ile barkod kamera gibi tasarlanmıştır. Kod, yeterli kontrastla CCD satırında eşlenir ve değerlendirilir.

Barkod okuma sistemlerinin geliştirilmesi ve etiketlerin geliştirilmiş baskı teknolojisi, her ürünün veya taşıma yardımcısının etiketlenebilmesine ve atanan numara (sipariş veya ürün numarası) aracılığıyla malzeme akışının belirli bir kontrolünün sağlanabilmesine yol açmıştır. . Günümüzün en son durumu, ürün verilerinin barkodlu formda ve 500 tarama/sn’ye kadar okuma hızına sahip olmasıdır. geçerken taranabilir. Uygun lenslerle 1500 mm’ye kadar alan derinliği mümkündür.

Verilerin günümüzde mevcut olan bilgisayar sistemleri ile işlenmesi, taşıma ve depolama siparişlerinin esnek bir şekilde kontrol edilmesini sağlar. Bir veritabanı ile bağlantılı olarak, üretim hacmi herhangi bir zamanda çağrılabilir. Her iş adımı belgelenmiştir. Barkodlar, dünya çapında farklı varyantlarda ve uluslararası standartlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kendilerini, makaleleri etiketlemek için çok pratik bir yöntem olarak kabul ettiler (makale numaraları). Ancak bazı durumlarda barkodların yerini RFID teknolojisi almaktadır.

Sending
Bu sayfa size yardımcı oldu ise puan verin
0 (0 votes)
BarkodSis İndir